Nieuws vanuit het schepencollege

Stroomuitval voorkomen? 
Momenteel loopt nationaal de campagne ‘OFF & we blijven ON’. De boodschap is: als we allemaal ons steentje bijdragen, blijven we ON!

De kans op stroomschaarste is in de winter het grootst tussen 17 en 20 uur. Op dat ogenblik ligt de verbruikspiek het hoogst en is de lokale opwekking het laagst. Een van de belangrijkste factoren bij energieschaarste is het beperken van de vraag. Hoe minder energie verbruikt wordt, hoe minder er opgewekt en getransporteerd hoeft te worden en hoe kleiner de kans wordt op een eventuele afschakeling. Het is daarom aangeraden om het energiegebruik waar mogelijk te verschuiven naar de nacht. Denk bijvoorbeeld het opladen van de gsm. 
  
In het kader van deze nationale campagne organiseert de gemeentelijke milieudienst i.s.m. Kamp C een infosessie over het voorkomen van een stroomuitval. In deze infosessie komen heel wat tips aan bod om het energieverbruik te verlagen. Je krijgt ook een antwoord op concrete vragen zoals ‘Hoe kan ik energie besparen met een beperkt budget?’, ‘Wat brengt energie besparen mij op?’. De nadruk ligt op de kleine, goedkope ingrepen die het energieverbruik aanzienlijk kunnen laten zakken en waar je meteen mee aan de slag kan. Er gaat ook aandacht naar grotere ingrepen, zoals isoleren, zonnepanelen en -collectoren, warmtepompen, enz. 
Via een webtool krijgt je verbeteracties voor je huis en wordt dieper ingegaan op wat te doen voor en tijdens een stroomstoring en hoe je een noodpakket kan samenstellen. 
  
Deze infoavond vindt plaats op maandag 1 december om 20 uur in de polyvalente zaal van CC Zwaneberg. Vooraf inschrijven is niet nodig. 
  
Meer info bij de milieudienst, 015 23 74 00, bouwenmilieu@heist-op-den-berg.be
    
Subsidies voor De Biekorf en Chiro Heist-station
Het college beslist, na positief advies van de jeugddienst, om een subsidie van 1.000 euro uit te keren aan jeugdhuis De Biekorf. Zij gaan dit geld gebruiken voor de uitrusting van hun lokalen. 
  
Op 17 december 2013 keurde het college de infrastructuursubsidies voor de Chiro-jongens van Heist-station goed. De bouwwerken zijn ondertussen lopende en de Chiro-jongens hebben al twee uitbetalingen ontvangen, waaronder een van 8.750 euro en een van 7.500 euro. Het college beslist nu, na positief advies van de jeugddienst, om de laatste schijf van 8.750 euro uit te betalen. 
  
Noodhulp Ebola-epidemie 
Ebola is een ziekte die veroorzaakt wordt door een tamelijk besmettelijk en erg dodelijk virus. Artsen Zonder Grenzen bezit grote expertise op het vlak van ebola-epidemieën. Hun teams waren betrokken bij alle grote uitbraken de voorbije tien jaar, en spelen een cruciale rol in de strijd tegen de epidemie die op dit moment in West-Afrika woedt. 
  
Daarnaast heeft Oxfam heeft al meer dan een half miljoen mensen geholpen met programma's voor de preventie van ebola (met drinkbaar water, hygiënisch materiaal en campagnes om mensen te sensibiliseren). Zij doen interventies in zes districten in Sierra Leone en breiden hun programma's uit in Liberia, Senegal, Gambia en Guinee. 
  
Het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg beslist dan ook om financiële steun te verlenen aan deze twee organisaties. Artsen Zonder Grenzen en de preventieprogramma’s van Oxfam Solidariteit krijgen elk 1.000 euro. 
  
Project Langendijk
Het college keurt de lastvoorwaarden voor het uitvoeren van infrastructuurwerken voor het project Langendijk (woonerf) in Hallaar goed. De open aanbesteding wordt opgestart. De offertes moeten ten laatste op 16 december 2014 om 10 uur toekomen in het gemeentehuis.

Nieuws vanuit de gemeente

Week van de Smaak
De Week van de Smaak vindt in Vlaanderen plaats van 13 tot 23 november maar in Heist kan je deelnemen aan activiteiten tussen 11 en 23 november. Er zijn activiteiten voor ieders smaak en voor iedere leeftijd. Meer weten? 

De Grote Verkeersquiz
Zin om het verkeersgevecht aan te gaan? En meteen je kennis over de wegcode een beetje op te frissen? Neem de handschoen dan op en quiz mee met Erik Van Looy. Meer weten?

Triple P Oudertraining: voor ouders met kinderen tot 12 jaar
OCMW Heist-op-den-Berg nodigt ouders van harte uit om een reeks infoavonden te volgen. Deze vinden plaats op 13 en 27 november en 4 december 2014 om 20 uur in CC Zwaneberg. Meer weten?